Logga in

Glömt ditt lösenord?

Tillsyn av myndigheters lönekartläggningsarbete

förvaltning_Tillsyn-av-myndigheters-lönekartläggningsarbete.jpg

Diskrimineringsombudsmannen (DO) inleder tillsyn av fem statliga myndigheters arbete med lönekartläggning. Tillsynen syftar till att säkerställa att de aktuella myndigheterna känner till och följer gällande lagstiftning.

Sedan 2017 framgår av diskrimineringslagen att en arbetsgivare varje år ska genomföra en lönekartläggning i syfte att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga skillnader i lön och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män. Det har dock i olika sammanhang framkommit att många arbetsgivare inte följer gällande regelverk. Därför inleder DO en tillsyn mot inledningsvis fem statliga myndigheter för att kontrollera efterlevnaden.

De fem myndigheter som inledningsvis omfattas av granskning är Försvarets materielverk, Jordbruksverket, Kriminalvården, Försäkringskassan och Trafikverket.

Publicerad 27 maj 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I vissa fall är det självklart när detta sker, i andra fall uppstår det oklarheter. I denna analys redogör vår expert Lars Clevesköld för när detta anses ha skett under olika omständigheter och för olika typer av handlingar.  

22 apr 2024

När ett dokument laddas upp för gemensam redigering i en extern molntjänst är det ett led i en teknisk bearbetning eller teknisk lagring av dokumentet. HFD slår därför fast att en handling inte blir allmän av ett sådant förfarande.

11 apr 2024

För första gången på 20 år minskar valdeltagandet bland unga i åldrarna 18–24 år. Det framgår av en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.  

11 apr 2024