Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Nya regler om föräldraskap i internationella situationer

social-Nya-regler-om-foraldraskap-i-internationella-situationer.jpg

Den 1 augusti i år bytte lagen om internationella faderskapsfrågor namn till lagen om föräldraskap i internationella situationer. I lagen infördes samtidigt nya regler som avser föräldraskap i internationella situationer för kvinnor i samkönade relationer. Reglerna motsvarar vad som gäller för faderskap i internationella situationer. Syftet med de nya bestämmelserna är att åstadkomma en mer ändamålsenlig, jämlik och modern reglering om föräldraskap i internationella förhållanden.

Före den 1 augusti 2022 godtog inte den svenska regleringen ett föräldraskap som fastställt i utlandet för en kvinna som inte fött barnet i en samkönad relation. Den kvinna som inte fött barnet behövde då adoptera barnet för att bli rättslig förälder i Sverige.

De nya reglerna innebär att en kvinna som inte har fött barnet och som är eller har varit gift med barnets mor under vissa förutsättningar automatiskt ska anses som barnets förälder i Sverige. I första hand gäller detta om kvinnan anses vara rättslig förälder i det land där barnet föddes och fick sin hemvist.

Publicerad 24 aug 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I denna analys ska vår expert Jan Melander från ett rättsligt perspektiv behandla frågan hur arbetsmiljön kan göras tryggare för anställda inom socialtjänsten.  

22 okt 2024

Vår jurist och redaktör Marianne Jakobsson svarar på frågan i detta JP play-avsnitt.

22 okt 2024

Kammarrätten bedömer att avsaknaden av stöd och struktur i hemmet medför att det föreligger ett vårdbehov som behöver tillgodoses enligt LVU. 

17 sep 2024