Logga in

Glömt ditt lösenord?

Omorganisation av skolverksamhet strider inte mot barnkonventionen

skola_Omorganisation-av-skolverksamhet-strider-inte-mot-barnkonventionen.jpg

Kammarrätten bedömer att två kommuners beslut om förändringar i respektive kommuns skolverksamhet inte strider mot barnkonventionen.

Förvaltningsrätten upphävde i två domar de överklagade besluten med motiveringen att kommunen inte hade fastställt vad som var barnens bästa innan besluten fattades. Förvaltningsrätten ansåg därför att besluten stred mot lag och att de skulle upphävas. Kammarrätten har nu upphävt förvaltningsrättens domar och fastställt kommunernas beslut om omorganisation av skolverksamheten.

– Kammarrätten har kommit fram till att barnkonventionen inte ställer krav på en formell process för att fastställa barnets bästa innan ett beslut som berör barn fattas. Kammarrätten har vidare ansett att kommunens beslutsprocess har varit tillräcklig för att ledamöterna har kunnat ta hänsyn till vad som är barnens bästa inför besluten. Processerna har därför varit tillräckliga för att uppfylla barnkonventionens krav, säger rättens ordförande Anita Linder.

Kammarrätten bifaller därför kommunernas överklaganden.

Publicerad 29 apr 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I både grundskolan och gymnasieskolan har andelen behöriga lärare ökat något jämfört med föregående läsår. Det framgår av ny statistik från Skolverket.

22 apr 2024

Det menar kammarrätten som avslår ett överklagande om utlämnande av sådana ritningar.

12 mar 2024

Förutom att betala ersättning till eleven har skolan nu meddelat att eleven kommer att erbjudas koshermat framöver.

22 feb 2024