Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Lärarbehörigheten ökar i gymnasiet

skola_Lärarbehörigheten-ökar-i-gymnasiet.jpg

Andelen behöriga lärare i gymnasieskolan har ökat, från 82,4 procent föregående läsår till 83,5 procent i år. I grundskolan är andelen behöriga lärare på samma nivå som förra läsåret, 71 procent. Det visar bland annat Skolverkets statistik över pedagogisk personal i skolan läsåret 2021/22.

Sju av tio lärare behöriga i grundskolan

I grundskolan är andelen lärare med legitimation och behörighet i minst ett av sina undervisningsämnen 71 procent, vilket är i linje med föregående läsår. Behörigheten är högre bland lärare som undervisar i de lägre årskurserna.

Hög behörighet bland lärare i gymnasiet

I gymnasieskolan ökar andelen behöriga lärare en aning och uppgår till 83,5 procent jämfört med 82,4 procent föregående läsår.

Högst andel behöriga lärare i förskoleklassen

Liksom tidigare år är det högst andel behöriga lärare och förskollärare i förskoleklass, drygt 86 procent, vilket är på liknande nivå som föregående läsår.

Låg andel behöriga lärare i grund- och gymnasiesärskolan

I grundsärskolan och gymnasiesärskolan är andelen behöriga lärare fortsatt låg. Knappt var femte lärare är behörig att undervisa i respektive skolform och så har det sett ut under de senaste läsåren.

Högre andel behöriga lärare i kommunala skolor

Lärarbehörigheten är fortsatt högre i kommunala skolor jämfört med fristående skolor. I kommunala grundskolor är 72 procent av lärarna behöriga och i de fristående är motsvarande siffra 64 procent. I kommunala gymnasieskolor är nära 87 procent av lärarna behöriga jämfört med drygt 75 procent av lärarna i fristående gymnasieskolor.

Publicerad 8 apr 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy