Logga in

Glömt ditt lösenord?

Kurs

Förmögenhetsbrottens grundläggande systematik – ordning och reda i en svår juridisk materia

Förmögenhetsbrottens grundläggande systematik – ordning och reda i en svår juridisk materia

Om kursen

Vissa förmögenhetsbrott aktualiseras många gånger varje dag i rättsväsendet. Andra är mer ovanliga. Ibland är utgången självklar, men ibland kan juridiken plötsligt kännas besvärlig, oavsett om det rör sig om stöld eller behörighetsmissbruk. Detta bottnar oftast ytterst i att förmögenhetsbrottens systematik och uppbyggnad är en svårtillgänglig materia. Dessutom kan det ibland vara komplicerat att bedöma hur civilrättsliga frågor ska hanteras vid tillämpningen av förmögenhetsbrotten.

Kursens mål är att ge dig som deltagare verktygen för att argumentera självständigt kring förmögenhetsbrotten: vad de handlar om, hur de centrala begreppen ska förstås, hur brottstyperna förhåller sig till varandra och vad som står på spel i olika gränsdragningsfrågor.

Kursen genomförs under en heldag. Genomgångar med utrymme för frågor och erfarenheter varvas med många praktiska exempel som vi diskuterar tillsammans.

Kursen riktar sig till dig som arbetar som jurist/advokat med brottmål.

Programpunkter

  • Hur fungerar det egentligen med besittningstagande och butikstillgrepp?
  • Vad innebär alla olika varianter av häleri och häleriförseelse?
  • Vad krävs för förskingring eller olovligt förfogande över pengar, och vad är skillnaden mellan sak- och fordringsförskingring?
  • Vad innebär missbruk av en förtroendeställning vid trolöshet mot huvudman?

Kursmaterial

Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.

I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Straffrättsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.

Gustaf Almkvist

Kursledare

Gustaf Almkvist Docent i straffrätt, Uppsala universitet

Tillgängliga kursupplägg

Anmäl intresse

Anmäl intresse

Livesänd/på plats

Kurs: Förmögenhetsbrottens grundläggande systematik – ordning och reda i en svår juridisk materia

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy
Skicka anmälan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom straffrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Juristpaketet innehåller en rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material. Paketet är ett prisvärt och flexibelt alternativ för advokater och jurister.  

17 apr 2024

I ”Dödsorsaken” kommer HD fram till att det, vid flera möjliga orsaker, är tillräckligt att en handling bidragit till brottsoffrets död för att döma den åtalade för mord. Vår expert Dennis Martinsson analyserar här målet.   

9 apr 2024

Nu finns en ny lagkommentar till penningtvättsbrottslagen publicerad i JP Juridiskt bibliotek. Läs vår intervju med författaren Marie Wallin.

10 nov 2023