Tack till alla som medverkade till att göra konferensen så innehållsrik, trots de lite speciella omständigheter som nu råder. Vi var några personer på plats, men de flesta deltog via webbsändningen. Under dagen fick vi lyssna till många intressanta talare och här nedan kan du lyssna till två av dem.
Citat från deltagare"Bra genomförd konferens""Bra blandning av praktisk och strategisk nivå""Bra föreläsare. Många korta föredrag. Intressanta. Dagsaktuella ämnen."Visste du att vi utöver konferenser även anordnar kurser inom socialrätt? Våra kurser i socialrätt vägleder dig i vilka rättsliga ramar som gäller i fråga om personlig assistans, handläggning av ekonomiskt bistånd, barnrätt och barnkonventionen och mycket mer. Se alla våra kurser i vår kurskalender här >
Utöver utbildningar kan vi tillgodose hela ditt behov av information och stöd oavsett om du arbetar inom kommunal socialtjänst, annan myndighet, domstol, advokatbyrå eller i privat verksamhet. Läs mer om våra tjänster inom socialrätt här.
08.30 - 09.00
09.00 - 09.15
Helena Reinius, Ylva Hedén, Kajsa Palmberg och Veronica Magnusson
09.15 - 09.45
Veronica Magnusson, förbundsordförande från Vision, Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, sociala entreprenörer som driver Ångestpodden
Idag hamnar många svenskar med psykisk ohälsa och neuropsykiatrisk funktionsnedsättningar mellan stolarna i vård- och stödsystemet. Många har slussats mellan olika myndigheter och upplever att ingen tar ett helhetsansvar. Medarbetare inom socialtjänst, vård och omsorg brinner för att göra ett bra jobb men stöter ofta på organisatoriska hinder. Vision har tillsammans med Ångestpodden drivit projektet #mellanstolarna – där individers upplevelser av att hamna mellan stolarna har synliggjorts och där förslag till åtgärder tagits fram och överlämnats till Socialminister Lena Hallengren.
Psykisk ohälsa – möt Ida och Sofie från Ångestpodden som kommer att prata om när samordningen mellan olika aktörer inte fungerar och vilka förödande konsekvenser det får för människor med psykisk ohälsa. Ta del av deras förslag på lösningar, utifrån ett individperspektiv.
09.45 - 10.15
Robin B.E. Sjöberg
Robins berättelse handlar om hur han i sitt liv hamnat mellan stolarna många gånger. Som barn växte han upp i sju olika familjer, på tio olika platser i Sverige. Han började jobba när han var 15 år gammal och avslutade varken grundskolan och gymnasiet. Han har haft svårt att behålla sina jobb och har haft långa perioder med A-kassa, socialbidrag och i arbetsmarknadsåtgärder. Diagnosen autism fick han först som 40-åring och den blev en förklaring till varför få saker fungerat bra genom åren och blivit som de blivit. Robin har haft ensam vårdnaden om sin idag 20-årige son som har diagnosen ADHD och Asperger.
Vad skulle Robin och hans son ha behövt för stöd? Vilket stöd behöver de idag och i framtiden? Hur kan samhället hjälpa och inte stjälpa personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar?
10.20 - 10.50
10.50 - 11.35
Susanna Alakoski, författare
11.35 - 12.30
Margareta Winberg, särskild utredare på socialdepartementet
Socialtjänstens mål är att arbeta mer förebyggande och med tidiga insatser för grupper och individer. Hur ser utredningen på de människor som lider och ideligen hamnar mellan stolarna? Vilka är utredningens viktigaste förslag till förändringar och hur påverkar detta de mest komplexa ärendena? Vad kan förbättras, förtydligas och förenklas?
12.30 - 13.30
13.30 - 14.00
Emma Fall från JP Infonet AB
Regler i lagstiftningen som stödjer samverkan med andra aktörer inom socialtjänstens område
14.00 - 14.30
Jonna Millroth, tidigare utvecklingsledare på Samordningsförbundet Stockholms stad och nu försäkringsutredare på Försäkringskassan
14.30 - 15.00
Rebecka Rappner och Petter Berg ersätter Per Sandberg, förvaltningschef i Växjö kommun
De ärenden som vi hanterar allra sämst inom socialtjänsten är de som faller mellan stolarna och som oftast behöver mest stöttning. Hur samordnar vi socialtjänstens samlade resurser så att individer/familjer inte faller mellan stolarna? Ta del av hur man i Växjö bättre möter varje individ utifrån dennes behov - och inte utifrån hur de är organiserade.
15.00 - 15.20
15.20 - 15.50
Helena Reinius och Ylva Hedén
15.50 - 16.05
Olivia Wigzell, generaldirektör, Socialstyrelsen
Betydelsen av tidiga samordnade insatser för barn och unga kan inte överskattas.
Det pågår flera satsningar i landet, bland annat med stöd av statliga medel.
Samordning av insatser kräver ett utökat samarbete mellan ansvariga verksamheter på system- och individnivå.
Tidigt samordnade insatser (TSI) bygger på förstärkt samverkan mellan skola, socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatri och habilitering, liksom insatser som kan ske under barnets första levnadsår genom utökade hembesöksprogram och ett samarbete mellan socialtjänst och BVC.
Samtidigt behöver Främjande insatser förstärkas - som t.ex. att främja skolnärvaro.
16.05 - 16.30
Helena Reinius, Ylva Hedén
Vilka åtgärder behöver vidtas i landet för att kunna hjälpa människor att få ett mer friktionsfritt stöd framöver? Hur kan vi hjälpa dem till ett enklare liv – vilka resurser krävs som kostar och inte kostar?
Susanna Alakoski, Margareta Winberg, Robin B. E. Sjöberg, Veronica Magnusson och Olivia Wigzell
16.30 - 17.15
Projektledare
Helena Reinius är socionom och samhällsvetare och har lång erfarenhet av att arbeta med samhällsdebatt, utbildningar och konferenser.
Stadsadvokat, Stockholms stad
Stadsadvokaten Ylva Hedén arbetar dagligen med frågor kring hanteringen av LVU och frågor som uppkommer i ärenden gällande utredningar av barn och unga. Hon håller utbildning inom socialrätt för JP Utbildning.
Marknad- och försäljningschef
Kajsa Palmberg arbetar som marknad- och försäljningschef hos JP Infonet och sitter vid kontoret i Stockholm.
Förbundsordförande, Vision
Rådgivare, jurist
Emma är juridisk rådgivare på JP Infonet och har även mångårig erfarenhet från socialtjänst i form av arbete som handläggare och chef. Hon är huvudsakligen inriktad på social- och familjerätt, offentlighet och sekretess samt förvaltnings- och kommunalrätt och leder bland annat kurser inom socialrätt.
Driver Ångestpodden
Författare
Särskild utredare Socialtjänstlagen, på Socialdepartementet
Försäkringsutredare, Försäkringskassan
Tidigare utvecklingsledare på Samordningsförbundet Stockholms stad.Försäkringsutredare på Försäkringskassan
Förvaltningschef i Växjö kommun
Generaldirektör, Socialstyrelsen
Fackförbundet VisionWebbplats: vision.se
Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig med ett erbjudande om att delta som utställare på vår konferens så fort som möjligt
JP Infonets webbplatser använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att välja "acceptera" samtycker du till att cookies används. Läs mer
Kakor som används för att avgöra vilka sidvisningar som hör till samma användarbesök. Behövs för inloggning samt optimering.
Denna kaka används för att hålla reda på vilka kakor som användaren accepterat att vi lagrar.
Denna kaka sätts för användare som använder federerad inloggning.
Denna kaka håller reda på om användaren har lämnat sin e-postadress när den ska ladda ner en fil från den publika sajten.
Kakan möjliggör för webbkursexamintioner för användare utan personligt konto.
Kaka som används för uppspelning av video. Används för att hålla en anonym användarsession.
Sparar språkval för Twitter-flödet.
Denna kaka används för att särskilja användare.
Kakor som används för besöksmätning.
Dessa kakor används för webbanalys funktionalitet och tjänster från hotjar.
Används för risksigillet i sidfoten på publik sajt.
Kakor för Google Advertising
Kaka för att spara IP-adresser för att identifiera företag eller organisationer som besöker webbsidan.