Logga in

Glömt ditt lösenord?

Roger Persson Österman

Professor i finansrätt vid Stockholms universitet

Roger Persson Österman är professor i finansrätt vid Stockholms universitet. Roger har publicerat flera monografier, böcker och artiklar i skattefrågor. Roger har förutom sin akademiska erfarenhet en omfattande praktisk erfarenhet. Han har jobbat som skattekonsult på advokatbyrå och revisionsfirmor och tjänstgjort som adjungerad ledamot i Kammarrätten i Stockholm. Han har också varit redaktör för tidskriften Skattenytt.

Vem är du? Berätta om din bakgrund!

Jag har tyckt att skatterätt är kul ända sedan jag själv läste grundkursen för runt 40 år sedan. Jag bestämde mig för att doktorera och jag blev klar med det 1997. Sedan dess har jag jobbat i akademin, men jag har också jobbat praktiskt på heltid i sju år, som jurist på större och mindre revisionsbyråer, på advokatbyråer och på Kammarrätten i Stockholm som adjungerad ledamot. Jag älskar att kombinera teori och praktik. Som det ser ut nu är jag tryggt parkerad på Stockholms universitet som professor sedan 2014. Men man vet aldrig!

Vilka kommer att vara de stora frågorna inom skatterätten de närmaste åren?

Samma frågor som de senaste 20 åren: förändringshastigheten och teknikaliseringen av regelverken. Det är otroligt svårt, nästan omöjligt, att behålla överblicken över det samlade systemet. Domstolarna lider nog av detta som har att slita tvisterna mellan enskilda och Skatteverket, där parterna är extrema specialister och domarna är förvaltningsrättsliga generalister. Specialisten jobbar dagligen med till exempel finansiell moms, domaren kanske har ett sådant mål någon gång per år eller ännu mer sällan. De lagstiftande politikerna har också stora utmaningar, det är de som slutligen både på internationell och nationell nivå ju skapar skattelagarna. Det bör finnas balans mellan experterna och allmänhetens politiska önskemål.

Vad ser du som den idag största utmaningen i branscher som påverkas av skatterätt?

Att hålla koll på utvecklingen och kunna vara med och påverka när det behövs. Sannolikt kommer AI på sikt förändra marknaden. Åtskilliga uppgifter kan och kommer automatiseras. En tröskel tror jag är att även yngre jurister saknar kunskaper om hur datorer ”egentligen” fungerar. Att spela dataspel, youtuba och Tik-Toka är ju inte programmering i syfte att lösa skatteproblem. Större revisionsfirmor anställer personer med hög datakompetens, vilket torde vara nödvändigt, samtidigt måste juristerna kopplas ihop med dataingenjörerna så att de kan prata med varandra på ett konstruktivt sätt. Universiteten bör i utbildningen stå mer på tårna och förbereda studenterna bättre på hur framtidens arbetsmarknad kommer att se ut och fungera.

Hur ser du på att skriva analyser för JP Infonet?

Det ska bli jättekul. JP Infonet som ”uppstickare” kan med fräscha ögon och hög kompetens vara med i den spännande utveckling vi har framför oss!

Författare i följande tjänster