Logga in

Glömt ditt lösenord?

Tiotusentals produkter av leksaken ”fidget spinner” stoppas i tullen

30 sändningar med cirka 45 000 fidget spinners har stoppats i tullen. Detta efter att Konsumentverket varnat om att produkten kan vara farlig för barn. Fidget spinners är en snurrande leksak med tre vingar som vanligtvis hålls mellan pekfinger och tummen medan den roterar. Ett tusental av produkten saknar eller misstänks ha en falsk CE-märkning som krävs för alla leksaker som säljs i Sverige.


Konsumentverket misstänker att tiotusentals fidget spinners saknar CE-märkning.


Den snurrande leksaken ”fidget spinner” har blivit en stor trend i Sverige och Konsumentverket misstänker att den redan stora importen kommer att öka ytterligare. Därför uppmanar Konsumentverket företag och privatpersoner som vill importera fidget spinners att det är viktigt att de uppfyller säkerhetskraven. Dessa säkerhetskrav är bland annat att de måste vara CE-märkta, vilket Konsumentverket uppmärksammat flera av produkterna saknar som säljs i Sverige. CE-märkningen betyder att leksaken uppfyller alla krav som lagstiftningen ställer på den.

Det är endast tillverkaren av leksaken som kan CE-märka en leksak. Fidget spinners innehåller i flera fall även smådelar och är därför inte lämplig för barn under tre år. Dessa smådelar måste tillverkaren också varna om.

Privatpersoner råds även kika efter en CE-märkning före köp av fidget fingers, men det är den som säljer leksaken som är ansvarig att uppfylla kraven, oavsett tillverkare, importör eller distributör.

Vill du bevaka liknande frågor inom marknadsrätt?

Läs mer om våra tjänster här.

Publicerad 27 jun 2017

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom marknadsrätt och immaterialrätt:

Se vår integritetspolicy