Immaterialrätt - ditt juridiskt stöd | JP Infonet

Immaterialrätt och tjänster för dig som arbetar med upphovsrättsliga och marknadsrättsliga frågor

Immaterialrätt är det juridiska område som reglerar äganderätten till intellektuella prestationer i form av exempelvis design, litteratur, varumärken och uppfinningar. Immaterialrätt kan, till skillnad från andra rättsområden, uppfattas som något vagt då det kan vara svårt att identifiera vad det är som faktiskt skyddas och vilka rättigheter som ägaren ska ha. Immateriella tillgångar kan dock vara av stort värde. Det är därför viktigt att som företag lokalisera möjliga immateriella tillgångar inom verksamheten och ta fram lämpliga strategier för att utnyttja och skydda dessa på bästa sätt. Med ett immaterialrättsligt skydd följer en ensamrätt för rättighetsinnehavaren till sina tillgångar. Det är då endast rättighetsinnehavaren som har rätt att exempelvis framställa exemplar av sin skapelse och att utnyttja en uppfinning kommersiellt. I annat fall krävs dennes samtycke för användning av en skyddad skapelse.

Immaterialrätten är uppdelat i fyra olika områden: upphovsrätt, varumärkesrätt, patenträtt och mönsterrätt/design. En förutsättning för skydd är att man ansöker och registrerar sina rättigheter. Detta gäller för samtliga områden förutom för upphovsrättsskydd. Ansökan och registrering görs hos Patent- och registreringsverket.

Upphovsrättsskyddet omfattar bland annat film, litteratur och annat konstnärligt skapande och gäller i 70 år efter upphovspersonens död. Patentskyddet avser uppfinningar i form av nya, tekniska lösningar på problem. Skyddet gäller i max 20 år. Gällande varumärkesskydd omfattas kännetecken för exempelvis ett företag, en produkt eller en tjänst och kan bestå av figurer, ord, bokstäver, slogans eller liknande. Varumärket måste vara unikt på så sätt att det särskiljer märket från andra liknande varor eller tjänster. Skyddet gäller i tio år och kan förlängas med tio år i taget. För mönster/design skyddas formen eller utseendet av en produkt och gäller i max 25 år. Det inkluderar inte ett skydd för dess funktion.

Här har vi samlat våra produkter inom immaterialrätt och marknadsrätt. Oavsett om du har behov av juridiskt grundmaterial, fördjupande analyser eller nyhetsbevakning kring patentlagen, varumärkeslagen, marknadsföringslagen eller liknande, så har vi tjänsterna som passar för dig.

Webbkurs i GDPR

Webbkurs i GDPR

Få grundläggande kunskaper om dataskyddsförordningen, vilka anpassningar som behövs göras med anledning av de nya reglerna och hur svensk nationell rätt kommer förhålla sig till dessa.

Läs mer om webbkursen
Låt utbildningen komma till er!

Låt utbildningen komma till er!

Upptäck våra kundanpassade utbildningar med rutinerade jurister och uppskattade föreläsare.

Läs mer
Skräddarsy din egen webbtjänst

Skräddarsy din egen webbtjänst

Har du en idé som du vill förverkliga? Vi skapar en helt egen webbtjänst efter dina önskemål. Ständigt uppdaterad, ständigt tillgänglig. 

Läs mer

Nyheter

  • Så ska reglerna för telefonförsäljning fungera

    Enligt branschorganisationen Kontakta sker det årligen 202 till 360 miljoner telefonsamtal i försäljningssyfte

  • Konsumentombudsmannen överklagar Kissie-domen

    Som rapporterats tidigare fann domstolen att flera inlägg i Kissies sociala medie-kanaler inte hade reklammarkerats på ett tillräckligt tydligt sätt. Nu har KO valt att överklaga domen. 

  • Skärpta straff för immaterialrättsintrång

    Idag pågår en organiserad piratverksamhet på nätet som får stora konsekvenser för hela samhället. Därför har straffskalorna för dessa brott setts över och regeringen har mottagit en utredning med förslag på skärpta straff.