Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Systematisera och prioritera ert arbete med hjälp av en tillsynsplan

För att en kommun ska kunna upprätthålla och skapa en god bebyggelsemiljö behövs en effektiv och planerad tillsynsverksamhet.

Ansvaret för byggnaderna och den bebyggda miljön ligger på byggnadsnämnden och tillsynen utövas mot bland annat byggherrar och fastighetsägare. Syftet är i första hand att de hus som byggs ska bli säkra, hälsosamma och tillgängliga. Det leder i sin tur till färre olyckor, förebygger hälsoproblem hos de boende och kan minska risken för olovligt byggande. 

Byggnadsnämnden ska regelbundet följa upp och utvärdera sitt tillsynsarbete. På begäran av Boverket och länsstyrelsen ska nämnden också lämna de uppgifter som efterfrågas. En tillsynsplan är ett bra sätt att systematisera och prioritera vad som ska göras i tillsynsarbetet och i vilken ordning arbetsuppgifterna ska utföras. 

Läs mer genom att ladda ner vår guide. 

Behöver du hjälp? Vi på JP Infonet har erfarenhet av att göra tillsynsplaner och hjälper gärna till

Våra jurister har lång erfarenhet av samhällsbyggnadsfrågorna och gedigna kunskaper om plan- och bygglovsprocessen, hyresrätten och fastighetsfrågor. Vi kan bland annat hjälpa er att prioritera mål, ärenden och områden med fokus på risk för människors hälsa och stora negativa ekonomiska konsekvenser.

Vi kan också hjälpa er med motivering i ett föreläggande. Motiveringen är viktig för att det ska gå att överpröva. Av beslutsmeningen ska det framgå vem som föreläggs, med vilket lagstöd, vad som ska göras eller upphöra, var det ska göras och inom vilken tid. Här kan vi vara ert bollplank och hjälpa till att formulera ett korrekt föreläggande.

Läs mer om vår rådgivning inom samhällsbyggnad här. 

Publicerad 23 mar 2017

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom fastighetsrätt och samhällsplanering:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Eftersom hyresgästen fortsatt med det olämpliga beteendet även efter att hyresvärden uppmanat denna att sluta är hyresrätten förverkad.    

30 sep 2024

MÖD bedömer att en sammanslagning av två lägenheter i ett flerbostadshus utgör en anmälningspliktig åtgärd som krävt startbesked.

2 sep 2024

I denna artikel analyserar före detta chefsrådmannen Anders Bengtsson domen ”Startbeskedet i Barkarby” och ger några reflektioner i anledning av denna.  

30 aug 2024