Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Fördelar med EU:s inre marknad

Genom ett svenskt medlemskap i EU medföljer flera fördelar. I den här checklistan har vi sammanställt fem praktiska saker för privatpersoner och företag som är värda att känna till.

Oavsett om du är student, arbetstagare eller företagare så finns det delar av den inre marknaden som du kan dra nytta av. En grundprincip inom EU är de fyra friheterna; fri rörlighet av varor, tjänster, arbetstagare och kapital. Reglerna möjliggör för att privatpersoner ska kunna leva och arbeta samt att företag ska kunna utöva sin verksamhet fritt inom unionen.

Fördelar med EU:s inre marknad

För att sträva efter att de fyra friheterna efterlevs har EU harmoniserat regelverken på flera områden. Det innebär att medlemsstaterna styrs av samma bestämmelser för att det ska bli enklare att hantera gränsöverskridande frågor. Sådana frågor är bland annat miljö, patientrörlighet och tull. I praktiken innebär det att administrativa förfaranden ska vara så lika som möjligt i medlemsstaterna. 

Utgångspunkten är att EU:s inre marknad är en marknad som alla medlemsstater tillhör och kan verka inom. Varken privatpersoner eller företag ska exkluderas på grund av nationell tillhörighet. Alla som är en del av EU har rätt att utöva de rättigheter som följer av fördragen.

 Visa dokumentet i din webbläsare

Allt vårat material som rör EU-rätt hittar du samlat i JP EUnet. Läs mer om informationstjänsten här! 

Publicerad 10 maj 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom eu-rätt och internationell rätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Tjänster

Nyheter

EU-domstolen har till slut svarat på Landesgericht Berlins frågor rörande användningen av så kallad EncroChat-bevisning. Vår expert Hans Sundberg går i denna analys igenom avgörandet.

4 jun 2024

Regeringen har fattat beslut om ett förbud mot användning av växtskyddsmedel på bland annat lekplatser och i parker.

12 apr 2021