Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Alkoglass föreslås enbart få säljas hos Systembolaget

I en ny utredning föreslås lagändringar gällande alkoholhaltiga preparat som kan likställas med alkoholdrycker. Den trendiga alkoglassen är en produkt som skulle påverkas av lagändringarna. De nya lagförslagen ska också begränsa marknadsföringen av alkoholhaltiga preparat för att skydda barn och unga.


I en ny SOU föreslås att alkoholhaltiga preparat såsom alkoglass regleras på samma sätt som alkoholdrycker.


Utredningen lägger fram förslaget om att alkoholhaltiga preparat som kan användas som berusningsmedel eller jämställas med alkoholdrycker bör regleras på samma sätt som alkoholdryckerna. Om förslaget går igenom innebär det att alkoglassen endast kommer kunna säljas på Systembolaget eller genom restauranger och barer som har serveringstillstånd.

Utredningen föreslår dessutom att marknadsföringen av alkoholhaltiga preparat ska regleras på samma sätt som för alkoholdrycker. Det vill säga att marknadsföringen inte får rikta sig särskilt till barn eller skildra barn och unga i reklamen. Begränsningen av marknadsföringen av alkoholhaltiga preparat, i framförallt digitala medier, syftar till att skydda barn och ungdomar mot exponeringen av alkohol.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Vill du bevaka liknande nyheter?

Läs mer om våra tjänster och nyheter om marknadsrätt här.

Publicerad 3 jul 2017

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom marknadsrätt och immaterialrätt:

Se vår integritetspolicy