Logga in

Glömt ditt lösenord?

22-årig dotter giftes bort under dödshot - nu döms pappan till fängelse

Pappan hotade och tvingade dottern att gifta sig med en man som han valt ut i Afghanistan. Nu döms pappan till 4 års fängelse för bland annat äktenskapstvång och olaga hot. Målet är unikt eftersom det är första gången som någon döms för äktenskapstvång i svensk domstol.

Den 22-åriga dottern berättade att pappan inte hade accepterat att hon hade en pojkvän i Sverige, han hade istället hittat en man i Afghanistan som hon skulle gifta sig med. Den okände mannen kontaktade dottern via Facebook. Men mamman lovade att hon inte skulle behöva gifta sig med honom. I april 2015 reste dottern tillsammans med sin mamma och syster för att hälsa på pappan, som i perioder arbetade i Afghanistan. När hon kom dit hotade pappan henne. Han ska bland annat ha sagt att han hellre såg henne död än att hon inte gifte sig med mannen han valt ut. Eftersom hon inte heller kunde få hjälp av någon i familjen gifte hon sig med mannen.


En pappa tvingade sin 22-åriga dotter att gifta sig när hon var i Afghanistan.

När dottern återvände till Sverige pressades hon av familjen att ansöka om att mannen skulle få komma till Sverige och det var också då hon slog larm. När dottern fortsatte att träffa sin pojkvän utsatte pappan och andra släktingar honom för hot, våld och trakasserier.

Pappan nekade till brott. Han menade att dottern själv kontaktat sin blivande make i Afghanistan och umgåtts med honom innan bröllopet. Enligt pappan ska dottern inte ha motsatt sig giftermålet utan ändrat sig när hon kommit tillbaka till Sverige.

Men tingsrätten dömde pappan till 4 års fängelse. Han dömdes bland annat för olaga hot, äktenskapstvång, misshandel och olaga frihetsberövande. Nu har även hovrätten prövat målet och kommit fram till att det är helt orimligt att dottern skulle ha hittat på berättelsen. Det var pappans hot i kombination dotterns utsatta situation som fick henne att gifta sig. Hovrätten tar också hänsyn till att pappans motiv var hedersrelaterat. 

Läs Lars Cleveskölds analys av domen i JP Socialnet. Vill du testa tjänsten? Skaffa ett gratis testkonto här!

Publicerad 2 nov 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom straffrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Juristpaketet innehåller en rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material. Paketet är ett prisvärt och flexibelt alternativ för advokater och jurister.  

17 apr 2024

I ”Dödsorsaken” kommer HD fram till att det, vid flera möjliga orsaker, är tillräckligt att en handling bidragit till brottsoffrets död för att döma den åtalade för mord. Vår expert Dennis Martinsson analyserar här målet.   

9 apr 2024

Nu finns en ny lagkommentar till penningtvättsbrottslagen publicerad i JP Juridiskt bibliotek. Läs vår intervju med författaren Marie Wallin.

10 nov 2023