Logga in

Glömt ditt lösenord?

IT-angrepp mot hälso- och sjukvården har ökat

dataskydd_IT-angrepp-mot-hälso-och-sjukvården.jpg

I början av april publicerade Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) en rapport över de anmälningar om personuppgiftsincidenter som myndigheten tagit emot under 2021. Rapporten visar bland annat att hälso- och sjukvården rapporterat en väsentligt högre andel incidenter orsakade av it-angrepp jämfört med året innan.

Under 2021 anmäldes 5 767 personuppgiftsincidenter vilket är en ökning med 26 procent jämfört med året innan. Det innebär att IMY i snitt tar emot över 110 incidentanmälningar i veckan. Myndigheten bedömer dock att det fortfarande finns ett stort mörkertal i form av anmälningspliktiga incidenter som inte anmäls.

Den vanligaste typen av incident är felaktiga utskick av brev, mejl eller sms. Den vanligaste orsaken till personuppgiftsincidenter är den mänskliga faktorn, som ligger bakom närmare 6 av 10 incidenter.

Publicerad 12 apr 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Antalet försök till cyberangrepp ökade kraftigt mot statliga myndigheter och leverantörer av samhällsviktiga tjänster under 2023. Det framgår av MSB:s årsredovisning av it-incidentrapporter. 

8 apr 2024

Vår expert Monika Wendleby går i den här analysen igenom avgörandet utifrån olika EU-rättskällor.

8 apr 2024

I denna analys reder vår expert Jakob Söderbaum ut begreppen, beskriver behovet och förutsättningarna för att jobba med spårbarhet med utgångspunkt i GDPR, och framhåller värdet av spårbarhet i den digitala miljön ur dataskyddssynvinkel.

12 mar 2024