Hyreslagen – reglerar förhållandet mellan hyresvärd och hyresgäst

Bestämmelser om hyra av lokal eller bostad finns i hyreslagen. Den är trots sitt namn inte en egen lag, utan jordabalkens 12 kapitel. Hyreslagen reglerar förhållandet mellan hyresvärd och hyresgäst när en nyttjanderätt upplåts.

hyreslagen_kunskapsbanken.jpg

I hyreslagen finns bestämmelser om hyra av både bostäder och lokaler. Vissa regler är gemensamma för de olika hyresavtalen medan andra är specifika beroende på om det är en bostad eller lokal som avses. Den som hyr en bostad anses vara den svagare parten och skyddas därför av hyreslagen genom till exempel besittningsskydd. Det innebär att hyresgästen som huvudregel har rätt att få hyresavtalet förlängt ifall hyresvärden skulle säga upp avtalet. En hyresvärd har dock rätt att säga upp ett hyresavtal om det finns en besittningsbrytande grund.

Hyreslagen är omfattande och innehåller bland annat bestämmelser om hyresavtalet och dess hyresvillkor, besittningsskydd, andrahandsuthyrning, störning, underhållsskyldighet och om uppsägning. 

Hyreslagen (12 kap. jordabalken) innehåller följande avsnitt

  • Avhysning och uppsägning
  • Förlängning av hyresavtal
  • Förverkande av hyresrätt
  • Förbättringsarbeten och åtgärdsföreläggande
  • Hyresavtal och hyresvillkor
  • Hyresfordran
  • Uppskov med avflyttning
  • Återbetalning av hyra
  • Överlåtelse av hyresrätt

Tjänster för dig som arbetar med fastighetsfrågor

JP Infonet erbjuder både informationstjänster och utbildningar till dig som arbetar med hyresrätt.

Informationstjänsten JP Fastighetsnet erbjuder ett kvalificerat stöd till alla som arbetar inom området. I tjänsten kan du bland annat bevaka lag- och praxisuppdateringar från hyresnämnderna till högsta instans samt ta del av lagkommentarer och analyser inom området.

För dig som vill lära dig mer om hyresrätt håller vi utbildningar på både ingångs-​ och fördjupningsnivå. Se våra kurser inom fastighetsrätt här. 

Förhoppningsvis har du nu utökat dina kunskaper kring hyreslagen, men tveka inte på att klicka på länkarna ovan för att utöka dina kunskaper inom området!

Senast uppdaterad 19 april 2023. 

Publicerad 31 dec 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom fastighetsrätt och samhällsplanering:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Fler ska få äga sitt boende och mångfalden av boendeformer i Sverige ska öka. Det är syftet med en ny utredning som regeringen har tillsatt.

7 jun 2023

Giltighetstiden för regleringen av tidsbegränsat bygglov för nybyggnad för bostadsändamål och tillhörande åtgärder förlängs.

18 apr 2023

Ett brev från kund till entreprenör ansågs inte utgöra ett skadeståndskrav enligt 8 kap. 20 § försäkringsavtalslagen. Det fastställer Högsta domstolen.

18 apr 2023