Storbloggare fälls för smygreklam

Isabella Löwengrip, mer känd som Blondinbella, driver en av Sveriges största bloggar. Hon fälls nu av Reklamombudsmannens Opinionsnämnd för att inte ha annonsmarkerat reklaminlägg på bloggen. Inlägget, som enligt Opinionsnämnden borde ha annonsmarkerats, handlar om skor från Blondinbellas egna märke som beskrivs med bland annat ordet ”perfektion”. Det finns också en länk till en webbshop där skorna kan beställas, vilket Opinionsnämnden tar fasta på vid bedömningen att inlägget har ett kommersiellt syfte. Viktigt att framhålla är också att kravet på reklamidentifiering gäller även om bloggaren, som i det här fallet, marknadsför sitt eget varumärke.

Avgörandet från Opinionsnämnden är intressant då det är ett av få fall som prövats där bloggare brustit i fråga om reklamidentifiering, och det första där en bloggare fälls för att ha gjort smygreklam för sitt eget företag. Troligen kommer vi att få se fler avgöranden på samma spår framöver, då Blondinbella är långt ifrån den enda svenska storbloggaren som slarvar med annonsmarkeringar vid inlägg om sina egna företag och varumärken.

Bloggare_fälls_för_smygreklam.jpg
Isabella Löwengrip fälls nu för smygreklam på sin blogg 

Smygreklam och annonsmarkeringar är några av de ämnen som du kan bevaka i JP Marknadsnet med MarLaw. Läs mer om informationstjänsten här

Publicerad 23 maj 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom marknadsrätt och immaterialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Tjänster

Nyheter

Jan Rosén analyserar Patent- och marknadsdomstolens avgörande med Svenska Akademien mot Nordfront.

17 maj 2021

HD fann att raplåten ”Då ska hon skjutas” ryms inom ramen för den yttrandefrihet som får accepteras.

3 maj 2021

Den 15 december 2020 lade EU-kommissionen fram ett förslag till en ny förordning om digitala förmedlingstjänster (DSA). Professor Jan Rosén analyserar här förslaget.

22 mar 2021