Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

hammer lagkommentar till lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang

Lagkommentaren är skriven av Hans-Olof Sandén och fokuserar på den praktiska tillämpningen och tolkningen av bestämmelserna i lagen.

Prova gratis

Är du intresserad av våra tjänster? Ange dina kontaktuppgifter nedan samt vilken tjänst du vill testa så kontaktar vi dig inom kort med inloggningsuppgifter för en kostnadsfri testperiod.

Visa alla tjänster

Beslutsstöd

Lagefterlevnad

Se vår integritetspolicy

Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.

Kommentar till lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang

Tillträdesförbud vid idrottsarrangemang är en fråga som fått stor medial uppmärksamhet de senaste åren. Tyvärr har rubrikerna inte varit särskilt positiva och har mest handlat om stök och bråk, där oskyldiga har kommit till skada. Den så kallade supporterkulturen har reagerat negativt på de flesta åtgärder som vidtagits av både arrangörer och polisen. Villkor, visitationer och väskförbud har kritiserats som en form av kollektiv bestraffning.

Tillträdesförbud har setts mer som en åtgärd där de som faktiskt inte följer lag och ordning också är de som bestraffas. Men även tillträdesförbuden har kritiserats, då de inte bara grundas på begångna brott utan också på en prognos om framtida beteenden.

I denna kommentar ges svar på frågor och information om processen, bedömningarna, den geografiska omfattningen, tidsramen och praxis med mera.

Lagkommentaren vänder sig till såväl handläggare, jurister och andra yrkesverksamma.

Författare

Hans-Olof Sandén

Rättschef vid Polismyndigheten i region Väst

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom ordning och säkerhet:

Se vår integritetspolicy