Logga in

Glömt ditt lösenord?

Skoljurist som vägleder Sveriges 24:e största kommun

Skolan är ständigt i fokus och det kommer hela tiden nya bestämmelser och ny praxis. Lagstiftningen ställer samtidigt höga krav och skoljurist Madeleine Marjasin i Haninge kommun ger dagligen råd till rektorer och huvudmän i deras verksamheter.


Intervju med Madeleine Marjasin, skoljuridisk expert och konsult

     - Jag jobbar som skoljurist på utbildningsförvaltningen i Haninge kommun och hanterar alla typer av juridiska frågor med koppling till främst skollagen men även annan offentlig rätt, berättar Madeleine.

Egentligen intresserar allt inom skoljuridiken henne, men de vanligaste frågorna som Madeleine hanterar är offentlighet och sekretess, extra anpassningar och särskilt stöd samt kränkande behandling.

Tidigare jobbade Madeleine som redaktör för JP Skolnet och skolkonsult på JP Infonet. Idag skriver hon expertanalyser till informationstjänsten och svarar på användarnas frågor i den uppskattade delen "Frågor & svar" i JP Skolnet

     - Jag skriver ganska breda analyser inom skolområdet där jag alltid försöker att hitta frågor som är aktuella och som framförallt berör kommunerna, säger hon.  Mycket fokus ligger på offentlighet och sekretess, dokumenthantering och särskilt stöd.

Dagens lagstiftning ställer höga krav på rektorer och huvudmän. Det är därför viktigt att vara uppdaterad och ha full koll på praxis.  

     - Att ha välfungerande rutiner för hur man uppfyller lagens krav är idag nödvändigt, avslutar Madeleine. 

Publicerad 23 feb 2017