Logga in

Glömt ditt lösenord?

Eleonor Kristoffersson

Professor vid Örebro universitet

Eleonor Kristoffersson är professor i skatterätt vid Örebro universitet. Hon är även gästprofessor vid Linköpings universitet. Hon har varit internationellt verksam och har på senare tid varit gästprofessor i olika perioder vid Sorbonne Paris I, Klagenfurts universitet, Salzburgs universitet och WU Wien. Eleonor Kristoffersson är författare till många uppskattade läromedel som används på kurser i skatte- och beskattningsrätt.

Vem är du? Berätta om din bakgrund!

Jag heter Eleonor Kristoffersson och är född 1972. Jag disputerade i handelsrätt vid internationella handelshögskolan i Jönköping på en avhandling om mervärdesskatt vid omstruktureringar. Jag blev docent 2003 och professor 2009 vid Uppsala universitet. Sedan 2010 arbetar jag som professor i rättsvetenskap med inriktning mot skatterätt vid Örebro universitet. Jag är också gästprofessor vid Linköpings universitet. Jag bor på landet med min familj och en häst, två hundar och två katter, och gillar att resa och åka snowboard.

Vilka kommer att vara de stora frågorna inom skatterätten de närmaste åren?

Jag tror att vi kommer att få fler skatterättsfrågor relaterade till obestånd och konkurser, samt olika skatteincitament för att stimulera ekonomin. Jag tror dock även att punktskatterna kommer att vara ett stort fokusområde, liksom skatter relaterade till EU:s statsstödsregler. Även fortsättningsvis kommer nog även digitalisering i samband med skatter vara en stor fråga.

Vad ser du som den idag största utmaningen i branscher som påverkas av skatterätt?

De administrativa kostnaderna för att fullgöra sina skyldigheter beträffande skatter är en stor utmaning, som på senare år inte har fått så mycket uppmärksamhet. Skatteverket underlättar med hög service och många digitala tjänster, men vi skulle ändå behöva ett mindre komplicerat skattesystem där det är lättare och mindre kostsamt för företagen att göra rätt.

Hur ser du på att skriva analyser för JP Infonet?

Det är jätteroligt och hjälper mig att hålla mig up to date, och alltid ha koll på det senaste som händer inom skatterätten.


Eleonors foto är taget av Peter Ahlbin.

Författare i följande tjänster