Logga in

Glömt ditt lösenord?

Nya riktlinjer ska stödja småbryggerier

Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier har tagit fram nationella branschriktlinjer för småbryggerier. Med hjälp av nationella branschriktlinjer blir det nu enklare för små ölbryggerier att hålla koll på vilka regler som gäller för att brygga öl på ett hygieniskt säkert sätt.


Nya riktlinjer ska hjälpa mindre ölbryggerier att genomföra egenkontroller med mera.
 

Som bryggföretagare ska man kunna känna sig trygg med att man uppfyller livsmedelslagstiftningens krav. De nya branschriktlinjerna innehåller:

  • exempel på vad man kan göra i sin egenkontroll, såsom hygien, rengöring, underhåll och personalutbildning.
  • en lista över de faror som kan uppstå under tillverkningen och de kritiska styrpunkter där man kan kontrollera dessa, en så kallad HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point).

Branschriktlinjerna visar vad man ska tänka på när man startar och driver ett småskaligt ölbryggeri. De har också en förteckning över vilken lagstiftning som gäller samt förklaringar av ord och begrepp.

Riktlinjerna har granskats av Livsmedelsverket och finns även tillgängliga på deras webbplats.

Är du intresserad av livsmedelsområdet? Tjänsten JP Livsmedelsnet bevakar alla rättsliga nyheter på området och håller dig uppdaterad på frågor kring exempelvis livsmedelsproduktion, hygien, inspektioner och tillstånd

Publicerad 13 jun 2016