Smartphones i verksamheten STOR.png

Under denna kurs går vår socialrättsjurist Emmelie Pettersén Uggla igenom vad som händer när både handläggare och brukare plötsligt har en smartphone i fickan. Vad säger lagstiftningen kring dessa frågor? Ta del av e-learning som fördjupar dina kunskaper.

Det finns ett ökat behov av att kunna använda modern teknik för att effektivisera socialtjänstens verksamhet. Men har lagstiftningen hängt med i utvecklingen? Smartphones har ökat användningen av mail och sms, liksom möjligheterna till fotografering och filmupptagning. Vi lägger också mycket tid på Facebook, Twitter, LinkedIn och andra sociala medier.

Det här innebär att gränserna mellan privatliv och arbetsliv suddas ut. Vi är nu tillgängliga på ett helt annat sätt än tidigare. För socialnämnden är det här viktiga frågor som tar upp hur lagstiftningen ser ut och vad som gäller för offentliga handlingar och sekretess.

Kursinnehåll

  • Vad gäller egentligen för filmupptagning? Har en enskild rätt att filma sitt möte med er?
  • Vad innebär den nya lagen om kränkande fotografering? Och vad ska ni göra om ni får in en smygfilmad video som visar att en biståndstagare fuskar?
  • Får ni söka information om biståndstagare via internet?
  • Blir privata mejl och sms allmänna handlingar?
  • Var går gränsen mellan privatliv och arbetsliv på internet? Om ni får ett meddelande från en biståndstagare till er privata hemsida på Facebook blir väl inte det en allmän handling. Eller?

E-learning på dina villkor

Kursen är ca 40 min lång. Du får även extra material så som domar och beslut kursen hänvisar till.

Så tycker våra kunder

"Det var en mycket intressant och uppskattad webbkurs. Vi är jättenöjda då frågan är högaktuell inom våra verksamheter."

Charlotta Marklund, sektionschef på social- och äldreomsorgsförvaltningen - Huddinge kommun