Logga in

Glömt ditt lösenord?

Alkoholservering vid idrottsarrangemang

Servering av alkohol vid utomhus- och idrottsarrangemang har blivit en självklarhet för många. Men vad är egentligen tillåtet och hur ska bedömningar om tillfälliga serveringstillstånd göras? JP Infonets expert, alkoholhandläggare Susanne Elmbro, diskuterar i den här artikeln bestämmelserna avseende överblickbara serveringsområden och alkoholservering vid idrottsevenemang.

Vid tillfälliga utomhusarrangemang som festivaler, konserter eller andra evenemang önskar arrangören ofta tillstånd att sätta upp en större yta för sin alkoholservering. Hur stor denna yta får vara reglerar inte lagen, utan enbart att området ska vara överblickbart. Bedömning hamnar istället hos den aktuella kommunen. Vad avgör om ett serveringsområde är överblickbart och var går gränsen för hur stort ett serveringsområde får vara egentligen?

Alkoholservering vid idrottsarrangemang blir mer och mer förekommande. Många av Sveriges idrottsarenor har idag serveringstillstånd och de flesta är beroende av alkoholförsäljningen för att överleva ekonomiskt. Men vad gäller egentligen för alkoholservering vid idrottsevenemang? 

I den här artikeln diskuterar JP Infonets expert, alkoholhandläggare Susanne Elmbro, bestämmelserna avseende överblickbara serveringsområden och alkoholservering vid idrottsevenemang. Du kan ladda ner dokumentet till höger. 

Publicerad 2 jun 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I vissa fall är det självklart när detta sker, i andra fall uppstår det oklarheter. I denna analys redogör vår expert Lars Clevesköld för när detta anses ha skett under olika omständigheter och för olika typer av handlingar.  

22 apr 2024

När ett dokument laddas upp för gemensam redigering i en extern molntjänst är det ett led i en teknisk bearbetning eller teknisk lagring av dokumentet. HFD slår därför fast att en handling inte blir allmän av ett sådant förfarande.

11 apr 2024

För första gången på 20 år minskar valdeltagandet bland unga i åldrarna 18–24 år. Det framgår av en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.  

11 apr 2024